Børn og bøger

bøger_1

Da vi rejste fra Danmark sidste sommer havde Emil lært at læse men Nanna kunne knapt nok det danske alfabet. Vi har altid læst meget for vores børn, og vi læser fortsat højt for dem begge to hver aften inden sengetid. Emil og jeg er stadigvæk i gang med Harry Potter, og jeg kan blive helt trist ved tanken om, at vi kun har to bøger tilbage, for hvad skal vi så læse sammen (gode bud modtages gerne). Selvom Nanna ikke kunne læse inden hun startede i amerikansk skole, lærte hun ret hurtigt at knække læsekoden, så hun er efterhånden ret ferm til at læse – på engelsk altså. Lærerne forsikrer os om, at så længe hun er god til at læse på engelsk, lærer hun hurtigt at læse på dansk, så vi har ikke praktiseret de danske bøger så meget

I skolen her i New York er der meget fokus på læsning, og noget af det første de får udleveret ved skolestart er en “book bag”. En gang om ugen får de hver især lov til at “book shoppe” i klassens store udvalg af bøger, og så er det deres for ugen. Nanna skal læse 20 minutter om dagen, og Emil skal læse 30 minutter om dagen som en del af deres lektier. De skal skrive det ned i et skema, hvornår de startede med at læse, hvornår de sluttede, og hvor mange sider de læste. De bliver løbende læsetestet i skolen, så de sikrer sig, at de læser bøger på deres niveau (niveau er inddelt efter alfabetet A-Z). De inddeler dem også i læsegrupper, så de læser med nogen andre på samme niveau.

De har heldigvis begge en stor lyst til at læse og gerne mange forskellige bøger. Emil læser, udover de bøger han “shopper” i skolen, “Diary of a Wimpy Kid” og Nanna er i gang med en serie der heder “Ivy and Bean”, som dog er lidt over hendes niveau, men hun synes de er sjove. Jeg har købt ret mange bøger til dem begge herovre, for de er også gode at have med hjem igen til Danmark, da jeg håber, at de blandt andet ved at læse engelske bøger, kan holde deres sprog bare lidt ved lige. Stakken af bøger på billedet er de nyeste bøger jeg har købt. De øverste er i den mere faglitterære afdeling, men de synes heldigvis begge to, at de er spændende. Emil var ret begejstret for “Who is R.K. Rowling”. Den er på 99 sider, og den indtog han på en dag. Vi må også hellere få læst lidt mere historie om USA, og blandt andet læse om Statue of Liberty og få besøgt Ellis Island inden vi rejser mod Danmark igen. Det er vist på listen over én af de ting man skal se i New York..

Personligt er jeg helt på toppen over, at mine børn har fundet glæden ved at læse. Jeg har altid selv elsket at læse, og nu har begge børn ramt en alder, hvor vi på ferier og i weekender kan sidde sammen og læse i hver vores bog – det er der altså noget ret hyggeligt over.

 

2 thoughts on “Børn og bøger

 1. Marianne Mellergaard siger:

  Hej Maria
  Det varmer jo en lærer OG læsehests hjerte at læse dit indlæg😊
  Jeg kan foreslå Narnia bøgerne af C.S. Lewis, som jeg selv først opdagede, da jeg fik børn, der elskede at få læst højt og snakke om det læste…og filosofere…
  Philip Pullmanns “Det gyldne kompas” og de to efterfølgere er også et godt bud på fantasy genren og indbyder til filosofisk snak, da de er lidt mystiske…har flere lag…ligesom J.K. Rowlings bøger…Der findes sikket mange flere – og hører du om nogle gode, så modtager jeg også gerne tip 😉
  Mange hilsner til jer alle!
  Kh
  Marianne

  Liked by 1 person

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s